W placki tortilli wkładam 2 składniki i robię pożywną, ciepłą kolację. Dzieciaki ją uwielbiają
Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej, ale gotowe placki można u nas kupić w niemal każdym sklepie. Da się z nich przygotować różne potrawy i to bardzo prosto i szybko. Taki placek traktuje się w zasadzie, jak naleśnik, który można nadziać tym, co się lubi. Pomysłów na farsze do tortilli jest dużo, dziś polecam jeden z najłatwiejszych i najpożywniejszych.
Czym można nadziać placki tortilli?
Placki tortilli można nadziać przeróżnymi farszami. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę. Do wyboru są np.:
- mięso grillowane, pieczone lub smażone, np.: kurczak, wołowina, wieprzowina
- wędliny, np.: szynka, boczek
- ryby i owoce morza, np.: wędzony łosoś, krewetki
- warzywa świeże lub grillowane, np.: papryka, cebula, sałata, pomidor, fasola, kukurydza, awokado, cukinia, bakłażan
- sery, np.: mozzarella, cheddar
- sosy, np.: guacamole, śmietanę, salsę.
Jak zrobić placki tortilli z mięsem i serem?
Tortille z mięsem i serem to bardzo pożywne i proste danie. By je przygotować, wcześniej trzeba tylko podsmażyć lub upiec mięso. Najlepiej sięgnąć po takie, które nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Dlatego najlepiej sprawdzą się tu: pierś z kurczaka, filet z indyka, polędwiczka wieprzowa czy delikatna wołowina.
Przepis: Tortille z mięsem i serem
Placki tortilli nadziewane kurczakiem i żółtym serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowe placki tortilli
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka i ostra
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 100 g kwaśnej śmietany
- 4 plastry żółtego sera
Sposób przygotowania
- Smażenie mięsaFilety opłucz, osusz, pokrój w paski. Dopraw je czosnkiem, papryką i sosem sojowym, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie mięso smaż na patelni z olejem przez ok. 5 minut, często je mieszając.
- Składanie i smażenie tortilliKażdy placek tortilli posmaruj gęstą śmietaną. Na jego połowie połóż paski żółtego sera, przykryj mięsem i znów paskami sera. Każdą tortillę złóż na cztery części. Smaż na patelni z odrobiną oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się roztopi.
Jak podgrzać nadziane placki tortilli?
Nadziane placki tortilli podgrzewam zwykle na patelni. W ten sposób ładnie się rumienią i są chrupiące. A nie potrzeba na to dużo czasu, bo zwykle 3-4 minuty z każdej strony. Tak krótkie podgrzewanie wystarczy też, by ser się rozpuścił.
Jednak nadziane placki tortilli można też podgrzać w opiekaczu do kanapek lub w piekarniku. Podgrzewacz warto wcześniej maksymalnie rozgrzać i trzymać w nim tortille ok. 5 minut. W międzyczasie warto zerknąć, czy już się odpowiednio przyrumieniły, a ser się rozpuścił. Jeśli zaś chodzi o podgrzewanie tortilli w piekarniku, to wystarczy ok. 5 minut w 180 stopniach Celsjusza.